Prešovský primátor Pavel Hagyari sa bude uchádzať o post župana PSK

02.10.2009 Prešov

Súčasný primátor Prešova Pavel Hagyari sa bude v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) uchádzať o post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
Do predvolebného boja ide ako nezávislý kandidát. Svoje rozhodnutie kandidovať oznámil dnes v Bratislave, symbolicky na lodi Prešov.
\"Prešovský kraj potrebuje nový progresívnejší prístup a nových ľudí, \" uviedol pri oznamovaní kandidatúry s tým, že o tom, či sa o post župana bude uchádzať, uvažoval dlho. V jeho rozhodnutí ho pritom podľa jeho slov podporili najmä starostovia a primátori z kraja. Voličov plánuje osloviť uceleným programom \"Veľké plus pre Prešovský kraj\". Podľa jeho vlastných slov sa nesie v konštruktívnom tóne.
Hagyariho ambíciou je pozdvihnúť Prešovský kraj z pozície najchudobnejšieho kraja. Dosiahnuť to chce spustením projektov a investícií, ktoré do regiónu prinesú tisícky pracovných miest. \"Záleží mi na tom, aby naši obyvatelia nemuseli odchádzať za prácou do Bratislavy a za hranice nášho regiónu, \" zdôraznil s tým, že v priebehu štyroch rokov je možné vytvoriť v tejto oblasti až 7000 pracovných miest
V prípade, že by voľby, v ktorých sa rozhodne o novom prešovskom županovi, vyhral, chce tiež prepojiť kraj fungujúcou dopravou, spojiť okresy kvalitnými cestami, ale i obnoviť a dobudovať železničné spoje. \"Vybudujeme obchvaty a odľahčíme centrá miest, \" uviedol k svojim predvolebným cieľom.
Ambíciou regiónu by mal byť podľa jeho slov rozhodne i turizmus. \"Vízia Prešovského kraja, musí byť víziou turizmu, \" povedal s tým, že v tomto smere sa nemožno zamerať iba na Vysoké Tatry. Potrebu vidí aj v rozšírení siete sociálnych služieb, ktorých kapacita je už teraz nedostačujúca. Nadviazať chce i na cezhraničnú spoluprácu. Mimo iného tiež plánuje zásadným spôsobom využívať eurofondy, vyriešiť komplexný plán ochrany pred povodňami či zmodernizovať nemocnice.
Hagyariho dnes prišiel do Bratislavy podporiť aj primátor Kežmarku Igor Šajtlava. \"Má moju podporu a aj podporu ďalších primátorov, \" zdôraznil.
V PSK by mal stáť vo voľbách proti kandidátovi strany Most-Híd Milanovi Kručayovi, bývalému europoslancovi Jánovi Hudackému, ktorého podporí KDH a SDKÚ-DS, a tiež proti súčasnému županovi Petrovi Chudíkovi. Toho plánuje podporiť Smer-SD a ĽS-HZDS.
 

Vyberte región